Durf jij te springen? | Caroline Golkonda - HSP-coach

Durf jij te springen?

springen

Je wil iets iets nieuws doen in je leven. Je voelt dat het tijd is voor verandering. Je beseft dat je vertrouwde comfortzone nét te comfortabel is. Het is er zo veilig en gezellig dat je ook dreigt in te dutten. Je hebt alles om gelukkig te zijn én toch wringt er iets. Je weet dat je op het punt staat van een doorbraak. Je wil net als een rups transformeren en de beste versie van jezelf worden. En toch, doe je het niet.

Je wil graag groeien en ik zie de blik in je ogen. Je zegt me: ‘Maar ik durf het niet, ik ben bang om te springen, duiken..’ Terwijl je het helemaal niet meer naar je zin hebt op je werkplek, je misschien elke dag op je tanden moet bijten en ’s avonds helemaal uitgeput bent.

Het is…heel herkenbaar! Ik vind het zo’n fascinerend vraagstuk waar ik zelf ook mee te maken heb. Ik vraag me dan herhaaldelijk af: wat houdt ons tegen?

De innerlijke criticus

Allereerst is er angst die ons tegenhoudt. Ons verstand, ons denken houdt ons vaak voor de gek. De innerlijke criticus doet zijn intrede en zwaait met de scepter. Hij zegt: “ Wie denk jij wel dat je bent om je talenten en kwaliteiten in te zetten? Doe maar gewoon en vooral normaal, zoals iedereen dus. Je begeeft je op glad ijs als jij je hart gaat volgen. Dat is toch ook niet logisch zeker, je hart volgen? Ga maar gewoon van A naar B en ga vooral niet dromen. Dromen is niet realistisch! Met dromen bereik je helemaal niets! En je gaat zeker geen geld verdienen met je talenten! Geloof het maar niet, geen cent ga je er van over houden, zeg ik je!"

kiezen

Jij luistert naar dit stemmetje en je zwijgt. ‘Je hebt gelijk’ zeg je. ‘Wie ben ik om te dromen, wie ben ik om mijn talenten te ontplooien? Niemand zit op mij te wachten. Ik pas me dus maar weer aan.’
En dus ga jij terug naar jouw job. Misschien gaat het een tijdje goed en hou je je lippen stijf op elkaar. Maar je voelt dat er iets breekt in je en je kan het maar niet benoemen.

Maar…heeft de rups angst om een vlinder te worden? Is een eikel bang om een reusachtige eik te worden? Is een zaadje bevreesd dat het een prachtige roos wordt?

We denken ons moe. We projecteren vaak het verleden op de toekomst. We visualiseren vaak de worst case scenarios. Wat als dit of dat mislukt? We willen onszelf beschermen tegen falen. Maar welk 'zelf' is dit?

Het zelf is in dit geval het zelf met de kleine ‘z’. Het is gekoppeld aan angst, wantrouwen, twijfel.

Daar tegenover staat het grote Zelf. Het grote Zelf staat in zijn kracht, weet wie hij of zij is en weet ook…dat het veilig is om jouw eigen unieke pad te bewandelen. 

Herken je het verschil?

Het kleine zelf roept eerst en laat van zich horen. Het is de innerlijke criticus. Het hogere of grote Zelf is een liefdevolle stem. De stem van het hart, van je intuïtie. Deze stem wijst je de weg, behandelt jou met waardering en doet je groeien. 

Luister naar je gedachten. Merk ze op, schrijf ze op. Leer ze te onderscheiden. Dit vergt oefening. 

"We have all a better guide in ourselves, if we would attend to it, than any other person can be"
-Jane Austen

 

Tips 

"Ik ben bereid om deze situatie anders te zien."
Dit is een oefening die ik vaak meegeef in loopbaanbegeleiding. Je vraagt hulp aan je intuïtie en dan laat je het los. Niet zelden heb je daarna een inzicht! Als je continue blijft denken, piekeren , twijfelen en luisteren naar je kleine zelf dan is er weinig ruimte om te luisteren naar het hogere Zelf. De stem van je intuïtie roept niet zo luid als dat van je kleine zelf. Het is wijsheid. Het kleine zelf vraagt veel aandacht en vreet energie. Het hoge Zelf geeft je energie.

'Het gaat niet over jou!' 
Een van de mooiste lessen die ik geleerd heb, als het gaat om je levensmissie leven is dat het niet om jezelf gaat. Talenten krijg je niet voor niets. Ze hebben een doel. Je doet het niet allemaal voor jezelf! Talenten deel je. Dus als je een nieuwe stap wil in je carrière en je bent angstig...Vraag je dan eens af wat een ander aan je heeft als jij je talenten onder je bed stopt. Wat kan jij doen voor een ander? Hoe kan jij mensen inspireren? Leg de focus op dienstbaarheid en je angst verdwijnt. Het gaat niet meer om jezelf dus hoef je je ook geen zorgen meer te maken!

'Kom in actie!'
Verspil je tijd niet aan piekeren. Wat je aandacht geeft groeit. Schrijf op wat je energie geeft en ga dagelijks dingen doen die je happy maken. Herfocus je aandacht.

'Neem kleine stappen in plaats van te springen of duiken!'
Een waardevolle les van Marisa Peer: je verstand gelooft wat jij zegt. Als je zegt tegen jezelf: ‘Nu is het toch echt tijd dat ik ga springen’, dan gaat je lichaam verstijven. Springen of duiken is niet echt aantrekkelijk in dit opzicht. Springen kan zelfmoord zijn. Waarom zou je dan springen? Niet toch? De oplossing ligt in het herformuleren. Vanaf nu kan je zeggen: ‘ Ik neem iedere dag een kleine stap.’ Voor HSP’s is springen gewoon te zwaar beladen. Ik blokkeer volledig als ik dit tegen mezelf zeg. Daarom neem ik ook kleine stappen. Iedere nieuwe situatie is in het begin oncomfortabel. En dus wacht ik tot ze comfortabel aanvoelt. En dan pas, onderneem ik een nieuwe stap.

Een niet-HSP begrijpt dit mechanisme vaak niet. Het is niet altijd eenvoudig dit uit te leggen aan anderen. Soms stuit je op onbegrip. Het vergt een zeker zelfvertrouwen om te kunnen zeggen, ik doe het op mijn manier, en mijn manier is ok! 

Ik hoop echt dat je niet meer gaat springen of duiken! Geef jezelf tijd! Laat de controle los en bedank vriendelijk het kleine zelf voor zijn commentaar. Luister naar de stem van je intuïtie, leer erop te vertrouwen, geef aandacht aan je Zelf, schrijf dagelijks in je notitieboekje en zet kleine stapjes.

 

Liefs,
Caroline

 

 

 

 

 

Cynthia (niet gecontroleerd)

za 23/12/2017 - 00:01

Nu 2 keer bij jou geweest en wat was het een heerlijk gevoel om kleine stapjes te nemen, maar toch te leren vertrouwen op mijn intuitie!
Dankjewel,
Ik kijk al uit naar onze volgende coaching!
Lieve groet en fijne, warme feestdagen gewenst!

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wil je graag tips over natuurlijker werken & leven?