De innerlijke saboteur | Caroline Golkonda | Loopbaanbegeleiding | Gent

De innerlijke saboteur

De innerlijke saboteur

De innerlijke saboteur...wie kent het niet? Het stemmetje in je hoofd dat je belet de dingen te doen die je wil doen. Wat heb ik daar al veel ervaring mee! En je zou denken dat ik na al die jaren nu wel weet wanneer het ego naar de voorgrond komt en me dus belet de stappen te nemen die ik moet nemen. Nee dus, het ego is zooo listig! 

Maar goed, dit is wat met me gebeurde. Een paar maanden geleden besloot ik mijn deeltijdse job op te geven omdat ik me wou focussen op mijn levenswerk. Alles verliep heel vlot. Maar ik had geen zin om er direct 100% voor te gaan want had ik dat ook niet altijd in het verleden gedaan? En dat had me meestal daarna een behoorlijk vermoeide periode opgeleverd. Maar nu was het anders, ik ging het deze keer over een andere boeg gooien. 

Zo gezegd, zo gedaan. Ik zei tegen mezelf en iedereen, wel tegen september wil ik er echt voluit voor gaan, maar nu mag het allemaal rustig opbouwen. En wat gebeurt er dan? Wel, het bouwt allemaal rustig op. Mijn prioriteiten gingen naar het gezin, naar iedereen behalve mezelf. En het grappige ervan is dat ik anderen dan beschuldig dat ze mijn tijd inpikken. Ik was bezig met triviale dingen tot ik onlangs het boek 'Heilige Contracten' van Caroline Myss opensloeg en begon te lezen. Het boek gaat over het identificeren en inzetten van je archetypen. Een thema dat me ontzettend boeit en ik ook mee aan de slag wil tijdens loopbaanbegeleiding. (Ik vind trouwens meestal antwoorden op vragen die me bezighouden in de boeken die ik lees.) Op een of andere manier bracht het wel iets teweeg in mij. Zo beschrijft ze dat we 4 overlevingsarchetypen hebben die bij iedereen werkzaam zijn zoals de saboteur, de hoer, het kind en het slachtoffer. Toen ik het archetype las van de saboteur besefte ik dat ik mezelf serieus aan het tegenwerken was. Ik had zoveel vertrouwen bij de stappen die ik genomen heb. Maar nu was ik waar ik wou zijn en ik gaf constant signalen dat het allemaal niet te snel moest gaan. Daarbij kwam dan nog een intense vermoeidheid. Ik besefte ook dat deze vermoeidheid me er gewoon van belette om voluit te gaan. Als ik vroeg aan mijn vermoeidheid waarom ze er was, kreeg ik het antwoord dat ze mij wou beschermen tegen mijn eigen enthousiasme. Want dat enthousiasme had me in het verleden soms wel wat gekost. Eigenlijk was mijn vermoeidheid gebaseerd op angst. Angst om er echt aan te beginnen.

En toen snapte ik het, de innerlijke saboteur is heel goed bezig mijn levenswerk een halt toe te roepen. Ik herkende het archetype dat nu werkzaam was. Daarna ging ik mediteren en het werd me allemaal kristalhelder. Ik was mezelf aan het blokkeren...
Ik ben hier om mensen te dienen, te helpen op hun (loopbaan)pad. En ik hoef geen uitstel meer. Ik ben er klaar voor, 100%! De innerlijke saboteur is ontmaskerd! En nu voel ik me energiek want de vermoeidheid dient me niet meer. Ze mag verdwijnen en is niet meer nodig.

Het is toch merkwaardig hoe we onszelf constant belemmeren in onze groei. Maar als je goed observeert dan zie je dat de angst ons wil beschermen. En dat is ok! Ik ben zelfs dankbaar voor deze tijd want ik heb echt wel de noodzakelijke rust gehad die ik nodig had. Het gevaar is dat we in onze angst blijven zitten. Leven in liefde wil zeggen dat we ons hart vertrouwen op de weg die we gaan. En na deze innerlijke saboteur te herkennen besef ik dat ik nu uit de schaduw kan stappen en in mijn eigen kracht kan gaan staan. Want ik geloof dat we hier zijn om anderen te helpen. En dat zal ik doen met heel veel liefde!

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wil je graag tips over natuurlijker werken & leven?