helpen of inspireren? | Caroline Golkonda - HSP-coach

helpen of inspireren?

helpen of inspireren

Voel jij je als #HSP geroepen om anderen te helpen? Je bent er ook heel geschikt voor: je kan goed luisteren, voelt mensen haarfijn aan en je bent empatisch!

Vroeger was ik ervan overtuigd dat ik mensen wilde helpen. Alleen, daar ben ik wel goed ziek van geworden. Op mijn werk ging ik met mensen de diepte in. Ik dacht dat als ik ze echt wou helpen dit ook een noodzakelijk proces was. Collega’s die een gezonde afstand bewaarden of hun grenzen afbakenden, die beschouwde ik als koel. Ik vond dat ik mee moest lijden. Ik wou de pijn zien en ervaren, echt voelen noemde ik dat. Vaak reed ik naar huis met pijn in het hart. Al de onrechtvaardigheid, de rauwe miserie, het verdriet knaagde in mijn lijf.

Natuurlijk was dit geen gezonde situatie en al gauw klopte de burn-out aan mijn voordeur. De burn-out was een echt hemelgeschenk. Ik werd me ervan bewust dat ik leed aan het redderssyndroom.

Aanvankelijk wou ik nooit meer coachen maar het kind met het badwater wegsmijten was ook geen optie. Nét daar zat natuurlijk mijn talent. Ik verdiepte me in boeken en leerde nieuwe lessen. Een nieuwe wereld ging voor me open. Coaching zou voor mij nooit meer hetzelfde betekenen.

Natuurlijk wist ik wat empoweren inhield. Maar ik geloofde stellig dat de ander mijn hulp nodig had! En dus wat deed ik? Ik ging mee in het lijden, hield hun hand vast, was niet meer gefocust op mijn eigen wel-zijn en verloor daardoor de connectie met mezelf! Als je steeds maar de energie richt op een ander, dan verlies je jezelf.

Je kan een ander niet helpen als je zelf niet over een goede gezondheid en energie beschikt!. Eigenlijk bevestigde ik door mijn overdreven inlevingsvermogen ook dat de ander werkelijk problemen had.

 

De omslag

Na mijn burn-out ontwikkelde ik een nieuwe visie. Ik begon in te zien dat mensen creators zijn van hun eigen leven! Verander je denken en alles verandert. Ik begon de wereld door andere ogen te bekijken, alles in een groter perspectief te zien. Ik zag mensen niet langer als hulpbehoevend maar in staat -om in welke omstandigheid dan ook- er toch iets beters van te maken. Door verantwoordelijkheid op te nemen én te geloven in oneindige creatieve mogelijkheden.

Door deze visie voelde ik niet langer de noodzaak om te redden maar eerder om te inspireren.

Door zelf je leven te veranderen, te kiezen voor je eigen welzijn, je eigen keuzes te maken en vooral je hart te volgen. Dan ga je mensen helpen. Maar eerder door te inspireren.

Het resultaat is dat je zelf veel gelukkiger bent, je energie behoudt en dat de ander zoveel meer aan je heeft.

Dus aan alle HSP’s die zo graag willen mensen helpen of hier al actief mee bezig zijn, zorg eerst voor jezelf.

Dit geldt niet alleen op professioneel vlak maar in alle relaties. Voel jij je uitstekend om iedereen te helpen en voel je je daar goed bij? Doe zo verder. Waarschijnlijk heb je al een goede balans gevonden en zorg je goed voor jezelf.

 

Hoe ver ga jij om anderen te helpen?

Denk hier even over na. Neem een blad of een notitieboekje en schrijf alle namen van personen (partner, familie, vrienden, klanten,…) op die nu in je opkomen.

helpen of inspireren

Hoe help jij hen op dit moment? Of denk je dat jij moet helpen? Hoe zou het anders kunnen? Hoe kan jij veranderen van helpen naar inspireren?

Soms kan het helpen om de zorg voor anderen los te laten. Het is niet omdat je zoveel voelt, je ook voor iedereen moet klaar staan. Iedereen heeft recht op zijn eigen pad in het leven. Geef deze personen de kans om hun eigen koers te volgen. Op deze manier empower je mensen en door hen te inspireren geef je hen kans om hetzelfde te doen.

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wil je graag tips over natuurlijker werken & leven?