Hoogsensitief | Caroline Golkonda - HSP-coach

Hoogsensitief

HSP staat voor hoogsensitief persoon, wat wil zeggen dat je over een ‘sensitief zenuwstelstel’ beschikt. Het is een persoonlijkheidskenmerk dat voorkomt bij 15 % van de bevolking.

“Belevingen hebben een uitermate sterke inwerking op HSP-ers die hierop bijgevolg sterk emotioneel reageren. Vaak zijn ze bijzonder creatief, innovatief en gewetensvol. Door hun inlevingsvermogen kunnen ze zich zodanig inleven in de emoties van anderen dat ze zichzelf wel eens wegcijferen.

HSP is een talent. Zoals altijd heeft dit talent een keerzijde. Door de diepgaande verwerking van belevingen lopen HSP-ers een hoger risico op ‘overprikkeling’. Hun sterk empathisch vermogen verhoogt bovendien het risico op negatieve ervaringen in relaties.”

-Elke Van Hoof-

Zelf weet ik al 15 jaar dat ik hoogsensitief ben. Inmiddels weet ik wat het betekent. Ik heb een handleiding nu en ik weet ook hoe ik mijn gevoeligheid kan inzetten. Het is een prachtige eigenschap eens je je er bewust van bent en er leert rekening mee te houden.

Niet iedere HSP is hetzelfde, maar we hebben veel gemeen. Zo zorgt de diepgaande verwerking ervoor dat je meer hersteltijd nodig hebt. Je batterijen opladen, stiltetijd en reflectiemomenten inlassen is broodnodig. Het juiste prikkelniveau behouden is cruciaal.

HSP&Werk

HSP en werk lijkt niet altijd een match made in heaven. Voor mij was het heel moeilijk een evenwicht te vinden. De ommekeer is gekomen na een burn-out waardoor ik besefte dat alles anders moest.

HSP is een talent. Dit talent kan je alleen inzetten als je gaat rekening houden met jouw behoeften. Wat wil jij van een job? Heb je een baan waar je jouw gevoeligheid kan inzetten? Werk je op je eigen tempo? Heb je voldoende rustmomenten?

Het valt op dat veel HSP’s dromen van een zelfstandige (deeltijdse) carrière. Dat is ook aannemelijk als je weet dat je dan de vrijheid hebt om jouw eigen ritme te bepalen. Zelfstandig zijn betekent ook zichtbaar worden, je tonen aan de buitenwereld. Je moet als het ware uit de schaduw stappen, je talent tonen.

“Success means we go to sleep at night knowing that our talents and abilities were used in a way that served others.” 

-Marianne Williamson-

Het kan ook zijn dat je moeite hebt met doseren, dat je op automatische piloot leeft, afgesneden van jouw gevoel. Je hebt misschien een goed betaalde job, zekerheid en die wil je niet zomaar opgeven, ook al weet je dat deze job niet langer voldoet aan jouw behoeften. Je rent, holt en probeert aan iedereen zijn verwachtingen te voldoen. Vaak ligt hier uitputting op de loer.

Herken jij jezelf hierin?

Dan wordt het misschien wel tijd om verandering aan te brengen.

Loopbaanbegeleiding en coaching

In loopbaanbegeleiding gaan we op zoek naar jouw kwaliteiten, talenten, waarden. Jij neemt jezelf onder de loep en onderzoekt wie jij wil zijn, wat jij wil doen en wat je nastreeft in jouw job.

Elk idee ontstaat in onze denkgeest om dan later uitgevoerd te worden. Door in je verbeelding te stappen creëer je nieuwe mogelijkheden.

Tip:

Stap in jouw fantasie en schrijf jouw eigen ideale week uit. Wanneer sta je op, hoe wil jij je voelen gedurende de dag, wat wil je beleven, wat wil je doen en wat wil je hebben? Hou je even niet vast aan de realiteit en bekijk het resultaat. Is het resultaat in lijn met hoe je nu leeft? Dan zit je goed, proficiat! Ziet jouw ideale week er helemaal anders uit? Dan is er misschien wel wat werk aan de winkel.

 

‘De ideale week’, tja, hoe stel je zoiets op?... je fantasie de vrije loop laten gaan...dat is toch te mooi om waar te zijn...maar ok, ik zal het eens neerschrijven!
Enkele maanden later…: joepie ik heb een nieuwe job!…eens verifiëren met m’n ideale week...wat blijkt…past perfect! Blij verrast :-) B.C.

Hier vind je meer info over LBB. Wil je meer te weten komen over mij en mijn aanpak? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek of kom naar één van de gratis infosessies.

♥ Je staat er niet alleen voor, coaching kan je leven in positieve zin een enorme boost geven. Het is een investering in jezelf, in jouw geluk en persoonlijke groei.

CONTACTEER MIJ