Survivaltips voor de feestdagen | Caroline Golkonda - HSP-coach

Survivaltips voor de feestdagen

survivaltips

De vakantie komt eraan en de meesten onder jullie hebben waarschijnlijk een drukke agenda. Hoe overleef je de feestdagen zonder compleet uitgeput te zijn of een continue gevoel van overprikkeling te ervaren?

Ik deel graag enkele tips die ervoor gezorgd hebben dat ik van een ‘OMG niet weer die rotperiode van het jaar’ naar een houding gegaan ben van ‘elk jaar wordt het beter’.  

Deze tips helpen jou om je energie te beschermen, je focus te behouden en veilig door de dagen heen te schaatsen. Voor anderen die zoals ik minder gezellige herinneringen hebben aan feestdagen, cheer up -je bent niet alleen-, deze tips kunnen je helpen om er toch een happy kerst van te maken.

Moet alles perfect?

Ben je verantwoordelijk voor het familiediner dit jaar? Dan heb je waarschijnlijk je handen vol. Als HSP plan je alles zorgvuldig van A tot Z. De juiste combinatie vinden van smaken en tinten vormt voor jou een welkome uitdaging. Jij tovert met sfeer en je bent een ware gastvrouw! Jouw perfectionisme kan weliswaar wat roet in het eten gooien. Weet dat niet iedereen is zoals jij en elk detail ziet. Span je dus niet mateloos is. Voel aan wanneer het ‘te’ wordt. Verlies je meer energie dan dat je energie krijgt? Stop er dan mee. Genoeg is genoeg. Uiteindelijk draait alles om de interactie tussen mensen.  En het ‘juiste’ theelichtje of servetje gaat heus niet de sfeer van de avond bepalen.

Plan zelfzorg momenten in!

Plannen kent voor jou geen geheimen meer… Prop jij je agenda vol en neem je pas tijd voor jezelf als alle to-do activiteiten op je lijstje afgewerkt zijn? Probeer eens een andere manier. Maak een planning voor de vakantiedagen waar jij momenten voor jezelf inlast. Dit zorgt ervoor dat je na de vakantiedagen niet bekaf terug aan het werk moet.

Dat kan gaan van stiltetijd voor jezelf nemen, je kinderen even outsourcen, een bad nemen, een boek lezen, mediteren. Je zal voelen dat je veel meer opgeladen bent dan dat je alleen maar geeft. Als je dit op voorhand doet en dus een doel voorop stelt, zal je merken dat je meer gefocust bent in plaats van als een kip zonder hoofd rond te rennen. Je doet jezelf en anderen een dienst!

zelfzorg

Oordeel niet!

Zie je tegenop de vele familiebijeenkomsten? Vind je dat je lastige familieleden hebt? Een gouden tip: probeer op voorhand niet te oordelen over anderen. Ik weet het, een moeilijke opgave. Maar het kan een situatie veranderen als jij je gedachten over iemand verandert. Probeer met een open, frisse blik naar mensen te kijken. Laat oordelen los. Kies i.p.v. angstige of sombere liever vrolijk en liefdevolle gedachten. Kies elk moment opnieuw. Stel jezelf de vraag: ‘Kies ik voor liefde of voor angst?’ Jouw intentie is het fundament! Wanneer je deze tip in praktijk brengt, schrik dan niet als je getuige bent van een ‘wonder’.

Neem een time-out!

Voel je dat je niet meer gecenterd bent? Voel je je overspoeld door gevoelens en emoties? Zoek dan een stil plekje op. Focus je op je ademhaling. Adem 3 x in en uit. Alleen dit zal ervoor zorgen dat je terug geconnecteerd bent met jezelf. Vraag jezelf af wat het vriendelijkste is dat je voor jezelf kan doen op dit moment? Dit is de basis van zelfliefde. Luister naar wat je innerlijke Gids je te zeggen heeft.

zelfzorg

Bescherm je energie!

Bescherm je energie wanneer je met veel mensen samen bent. Voor je het weet weet je niet meer welke gevoelens van jou zijn of van een ander. Visualiseer je ’s morgens dat de dag vlekkeloos verloopt. Voel hoe het zou zijn als de dag ontvouwt zoals jij het wil. Herhaal deze oefening gedurende enkele seconden opnieuw doorheen de dag.
Wanneer je een ruimte betreedt waar veel mensen zijn, visualiseer je dan dat je een pak aan hebt dat je eigen energie beschermt zodat alles wat van jou is, bij jou blijft en alles wat van een ander is, bij hen blijft. Vooraleer je gaat slapen, kan het helpen om een bad of douche te nemen. Draag zorg voor je energie.

Have fun!

Volg het pad van plezier. Beslis om gelukkige feestdagen te hebben en neem dag per dag. Gun jezelf tijd, rust en volg je hart. Wat je plezier brengt, zal je energie geven.

 

Enjoy!!

xxx

 

 

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wil je graag tips en inspiratie tijdens deze uitdagende tijd?
#REBOOT