Zoektocht naar de perfecte job. | Caroline Golkonda - HSP-coach

Zoektocht naar de perfecte job.

Soms wou ik dat ik een tovermachine had, waar een of andere toverformule zou uitrollen waarmee je zou weten wat de perfecte job is voor je. Wel, dat zou mijn leven er alvast een stuk gemakkelijker op maken. En ook dat van jou, misschien...

 

Veel mensen zijn zoekende en willen zo graag weten welke job hen nu echt gelukkig zou en zal maken.

 

Werk is volgens mij belangrijk, heel belangrijk. Je "moet" het alle dagen doen, we willen allen een fatsoenlijk inkomen, zingeving ervaren en vooral een maatschappelijke status hebben. Misschien denk je: nee dat geldt niet voor mij, en dat kan. Maar meestal… Wanneer mensen elkaar voor het eerst ontmoeten, is een van de eerste vragen: ‘Wat doe jij van werk?' En als je dan op dat moment een job hebt die je veel voldoening geeft dan ben je in je element, je straalt en je praat opgewekt over hoe belangrijk je wel bent op de werkvloer.

 

Stel dat je op dat moment werkzoekende bent, misschien wel een burn-out hebt of een depressie, dan gaat het verhaal er eerder schoorvoetend aan toe. Je voelt de schaamte en angst opkomen. Daar wil je het absoluut niet over hebben.

 

Ik ken het gevoel, ik ben daar ook geweest, op meerdere plaatsen. Het gevoel dat iedereen naar je kijkt, je voelt het schaamrood stijgen, je krijgt een ongemakkelijk gevoel, want… je hebt geen werk, bent ziek of je denkt helemaal niet aan werk. Angst. Paniek. Stilte. Het doek valt….

 

Wat ik zeker weet, is dat ik dit niet alleen ervaren heb. Ik heb tal van jaren heel veel werkzoekenden begeleid en de moraal bij deze mensen zakt meestal tot onder het vriespunt. Geen werk hebben, er geen zicht op hebben, niet weten wat je wil doen, overbelast zijn, het zijn allemaal factoren die heus wat roet in het eten gooien.
Het is niet dat je niet wilt, het is niet dat je niet je best wil doen, want als brave HSP’er heb je misschien net teveel van alles gedaan!

 

Maar daar sta je dan, in je blootje. Je voelt je alleen en o zo eenzaam in je verhaal.
Want, laten we eerlijk zijn, we identificeren ons met onze job. Maar als op een moment je werk, je status, je inkomen wegvalt….wie ben je dan nog?Ben je dan echt iemand die gefaald heeft? Is dat eigenlijk wel waar?

 

Wat als we zulke momenten eens zouden beschouwen en ervaren als geschenken? We worden gedwongen te kijken naar wie we werkelijk zijn, wat onze talenten en kwaliteiten zijn. Wat willen we van het leven? Nu willen we waarschijnlijk andere dingen dan 5 jaar geleden? Alles verandert continue, ook wij!
Het zijn momenten van reflectie. We zijn onze houvast kwijt en nu moeten we het helemaal zelf doen.

 

In het begin is dit niet fijn. We vloeken, we worstelen, zijn boos op anderen. Maar de sleutel ligt in de ommekeer! Het dringt tot ons door, de inzichten sijpelen binnen. Het gaat niet om het werk, het gaat over onszelf en ons groeiproces als mens.

 

De worsteling, de donkere periode nodigde ons uit om het licht in de duisternis te laten schijnen.

 

Je voelt je weer beter, je herkent wie je bent, en stilletjes aan krijg je terug energie. Je bent zoveel meer dan je werk. En eens je dat beseft, wel, dan komt het werk naar jou toe. Want wie kan weerstaan aan iemand die zichzelf heeft leren kennen, wijsheid vergaard heeft en nu veel beter weet wat hij of zij wil?

 

Wees lief voor jezelf en gun jezelf het proces. Het loont de moeite.

Britt Cardoen (niet gecontroleerd)

wo 16/08/2017 - 13:31

Ik ben er onlangs achter gekomen dat ik HSP ben, een enorme opluchting want ik herkende ZO veel.
Voor het eerst in jaren voelde ik me écht begrepen.

Nu ben ik aangekomen op een punt in mijn loopbaan dat het absoluut noodzakelijk is om van werk te veranderen, helaas verloopt dit niet zo makkelijk en maakt mijn huidige bazin het mij allesbehalve makkelijk...

je blog bericht geeft mij wat moed, maar toch blijf ik wat angstig.
Hopelijk bied de toekomst snel een oplossing.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wil je graag tips en inspiratie tijdens deze uitdagende tijd?
#REBOOT