Stressdetox | Caroline Golkonda - HSP-coach

Stressdetox

stressdetox

Herken je dat gevoel? Je hebt het druk, je hebt een agenda te volgen, je voelt je verantwoordelijk voor je familieleden, je zorgt dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft... en je vergeet jezelf! Stress!

Elk jaar tegen het begin van de zomervakantie steekt dit gevoel bij mij weer de kop op en tel ik na een lang jaar van inspanning en planning de laatste dagen af. Het vreemde is: het doet me geen deugd, dat aftellen. Het zorgt er alleen maar voor dat elke dag lastiger wordt. In plaats van verlossing te voelen, ervaar ik alleen maar méér stress.

En dan...herinner ik me, dat ik zelf een keuze heb!

Nee, ik wil niet voortdurend het gevoel hebben opgejaagd te zijn, mijn familieleden op stang te jagen en hen het gevoel te geven dat zij er mee de oorzaak van zijn. Het heeft namelijk niets met hen te maken, maar alles met mij! Ik kies. Ik ben verantwoordelijk voor hoe ik zelf de dag ervaar.

Herkenbare patronen

Dat werd me zondag duidelijk. Ik had besloten om het rustig aan te doen, van de dag te genieten. Maar wat voelde ik me rot! Alle stress en opgekropte emoties kwamen er in een wervelwind uit. Ik had mezelf niet meer in de hand.

Wacht eens, ik kies voor rust en dan dit?

Ik herkende het patroon. Ik maakte het al eerder mee in een fase van burn-out. Als je begint te ontspannen na een intensieve periode wordt het allemaal veel erger. Maar nu, nu besefte ik het. Ik observeerde mijn gedachten en emoties.

De volgende dag voelde ik me een heel pak lichter en beter. Ik had het gevoel terug bewust te kiezen. En dat betekent: me niet meer identificeren met alle gedachten en emoties. Ze moeten er gewoon uit kunnen en dat vraagt tijd.

Mediteren helpt!

Hoe je dat doet, die gedachten en emoties vrij laten? Ik mediteer, tot de golf van gedachten en verwijten naar mezelf toe verdwijnen in de stilte van de achtergrond.

Nu laat ik het toe. Ik weet dat ik de komende dagen naar een gezonder evenwicht zal zakken. Wat niet wil zeggen dat ik me meteen super zal voelen.

Met de vakantie in het vooruitzicht en met de spanning die van je af zal glijden zal je dit misschien herkennen? Ga er gewoon in mee, geef het ten volle aandacht en na enkele dagen ben je gedetoxed van de overtollige spanningen en stress.

Wees vooral lief en zacht voor jezelf en anderen.

Fijne vakantie !!!

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Wil je graag tips en inspiratie tijdens deze uitdagende tijd?
#REBOOT